Het Europese investeringsfonds dat de crisis moet helpen bestrijden krijgt waarschijnlijk een forse injectie vanuit China. Een opsteker voor commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, maar hoeveel invloed wil China in ruil?
Dat bericht Reuters, dat een concept-communiqué onder ogen heeft gekregen. In het communiqué moet het precieze bedrag dat China gaat bijdragen nog worden ingevuld, maar volgens bronnen is duidelijk dat het om een miljardenbedrag gaat. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet op de zaak ingaan.
315 miljard euro
Via het fonds, het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), wil de Europese Commissie zeker 315 miljard euro ter beschikking stellen voor extra investeringen, vooral in infrastructuur. Het plan is bedacht door Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de commissie. Maar tot nu toe stonden lidstaten van de Unie niet te dringen om geld in het fonds te storten – de betrokkenheid van de Chinezen zal voor hem een opsteker zijn.
Begin juni opende de Nederlandse regering nog een speciaal loket om het makkelijker te maken voor ondernemers om krediet bij het fonds aan te vragen. Dat loket heet het Netherlands EFSI Investment Agency (NEIA). Het geld dat NEIA gaat uitdelen, komt nu dus mede uit Peking.
Voor wat hoort wat
China trekt al een tijdje de portemonnee om zijn diplomatieke aspiraties kracht bij te zetten. Die lijken vooral gericht op het isoleren van de Verenigde Staten. Zo investeert het land heftig in Zuid-Amerika. Dit gebaar van de volksrepubliek is een bedankje voor de bereidheid van Europese regeringen om mee te doen aan de Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank die China heeft opgezet. De Verenigde Staten probeerde Europese landen daar van te weerhouden.
Onduidelijk is nog of China ook iets te zeggen wil hebben over Europese fonds. In ieder geval hoopt China Europese bedrijven te interesseren voor communicatie- en energieprojecten in Centraal Azië. Het land heeft het Eén Gordel, Eén Weg-concept bedacht: een strook infrastructuur die zich uitstrekt van Centraal-Azië tot aan Griekenland.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl